Antrenamente cu regularitate

scris de BodyTherapy

Când efectuăm fitness și antrenament funcțional cu greutatea corpului în mod regulat, organismul nostru produce o serie de substanțe biochimice benefice pentru sănătatea fizică și mentală:

– Endorfinele sunt neurotransmițători care acționează ca analgezice naturale ale corpului. Eliberate în timpul exercițiilor fizice intense, reduce percepția durerii, inducând în același timp o stare de euforie cunoscută sub numele de „runner’s high”.

– Serotonina este implicată în reglarea dispoziției, a somnului și a apetitului. Exercițiile fizice cresc sinteza de serotonină, ceea ce ajută la reducerea simptomelor de anxietate și depresie, promovând totodată un somn mult mai odihnitor.

– Dopamina un alt neurotransmițător esențial, asociat cu plăcerea și recompensa. Antrenamentele regulate cresc nivelul de dopamină, îmbunătățind astfel starea de spirit și motivația, aceasta jucând un rol esențial  în combaterea stresului.

– BDNF(Brain-Derived Neurotrophic Factor) proteină care joacă un rol important în neuroplasticitate, adică în capacitatea creierului de a forma noi conexiuni neuronale. Antrenamentele fizice, în special cele care implică activitate aerobică, stimulează producția de BDNF, contribuind la îmbunătățirea memoriei și a funcției cognitive.

– Adiponectina un hormon produs de țesutul adipos, care ajută la reglarea metabolismului glucidic și lipidic. Exercițiile fizice cresc nivelul de adiponectină, ceea ce contribuie la creșterea sensibilității la insulină și la reducerea inflamației sistemice.

– Miokine grup de proteine secretate de mușchi în timpul contracțiilor musculare. Ele au diverse efecte benefice, inclusiv promovarea creșterii musculare, reducerea inflamației și îmbunătățirea funcției imunitare.

– Catecolaminele cum ar fi adrenalina și noradrenalina, sunt eliberate în timpul exercițiilor fizice și au rolul de a pregăti organismul pentru activitate fizică intensă. Ele cresc ritmul cardiac, fluxul sanguin și metabolismul, contribuind la îmbunătățirea performanței fizice și la mobilizarea rezervelor energetice.

– Hormonul de creștere (GH) exercițiile fizice, în special cele de intensitate mare, stimulează secreția de hormon de creștere. Acest hormon este esențial pentru regenerarea țesuturilor, creșterea musculară și metabolismul lipidic.

– Testosteron atât bărbații, cât și femeile experimentează o creștere a nivelului de testosteron în urma antrenamentelor de rezistență. Testosteronul este esențial pentru creșterea masei musculare, densității osoase și pentru recuperarea după exerciții.

La Body Therapy avem ca prioritate promovarea continua a unui stil de viață sănătos!

Ia inițiativa și fă diferența: antrenează-te pentru o viață sănătoasă și fericită! Fii în formă!

Poate te-ar interesa și

Lasă un comentariu

@ BodyTherapy 2024 – All Right Reserved. Politica Cookie | GDPR